Nuffnang

Tuesday, November 23, 2010

Perkara-perkara yang anda TIDAK harus katakan pada Teman Wanita anda!

1.Jangan tiba-tiba nak ckp I Love you,semasa tengah bergaduh...perempuan akan jadi lebih emosi dan rasa nak merajuk dengan lebih lagi....errr..betul kew?sensasi pun tak pasti la..haha

2.Jangan asyik tak nak buat apa2 keputusan asyik asyik ckp "Its up to you!" ...Borink ok...tanya nak makan kat mana,up to you,nak tgk cita apa,up to you,nak lepak mana,up to you,..semua segala galanya up to you...nie dinamakan pemalas nak fikir....mcm tak kisah and tanak amik peduli,....sebenarnya sikap begini amat membosankan,.,,

Sepatutnya lelaki mesti tunjukkan minat dalam apa2 yang ingin dilakukan bersama kekasih..jangan asyik ckp up to you saja...sama-sama fikirkan,berikan idea dan pendapat..janganla bg idea tangkap muat saja...

perempuan amat menghargai pendapat kekasihnya dalam memilih sesuatu..

3.Bila bergaduh ke atau perempuan dalam keadaan tension,jangan tetiba nak suruh pompuan tue "Relax,you nie menggelabah sgt"..atau ckp "relaks la,hal kecik je"...seboleh bolehnyer dengar dulu perempuan tue meluahkan atau cerita papa..and ckp im owes here for you syg...or kalau bergaduh cuba ckp " Im sorry,we'll try to fix this problem i promise.."kan manis gitu...kekeke

4.Bila dengan teman wanita asyik nak diam je...tanak cakap.takde benda nak stori,atau time bergaduh buat pekak dan bisu..memang tension dibuatnyer....huhuhu...

5. Jangan komplen penampilan wanita tue straight forward,atau kutuk atau tegur tanpa berlapik,wanita akan berasa moody,nak merajuk atau terasa hati...cuba tegur dengan cara yang berlapik,kalau x suka rambut dia ckp la,"syg nanti try buat fashion rambut nie,sesuai dengan u.."..jangan cakap, "apsal rambut you nie buruk/kusut/kusam/byk split end.?",,hehe...atau kalau tak suka pompuan tue nyer bau x wangi...gi la kedai ckp "sayang ,i suka bau nie,nanti u pakai ye"..tak payah la terus cakap "apsal bau you nie masam sgt"..haha...confirm dat gerl rasa down and xhepi....yang ganas sikit,confirm kene lempang la korang..

6.Jangan cakap,ala takda masalah,atau hal kecik je...contohnyer bila pompuan tue risau dengan pelajaran korang sebab korang asyik main game HON atau RO,so pompuan tue risau la ,then korang ckp,ala taula i ...padahal korang memang x stadi pun..
atau korang kuat merokok,pompuan tue nasihat ckp merokok tue bahaya la..si lelaki plak ckp ala i boleh berenti la nanti...

Padahal dah sah sah rokok tue menyebabkan org ketagih,nak berenti rokok bukannya mudah..jangan la asyik ckp,semua under control..cuba la tunjuk perubahan sikit..



7.Jangan nak memuji muji perempuan lain,atau terpesona dengan kecantikan perempuan lain..memang tak berhati perut lah laki yang buat mcm nie dengan teman wanita..korang memang lelaki yang tak peka dan sensitif dengan perasaan perempuan...Jangan buat kekasih anda terasa mcm tak disukai,tak menarik etc2.

8.Jangan nak komplen kata perempuan tue emosional time die tengah meluahkan atau cuba membincangkan sesuatu..kadang kadang cuba dengar dan fahami apa maunya kekasih hati tue..apa yang kurang,apa yang tak puas hati....lelaki patutnya mempunyai keinginan untuk membahagiakan kekasih bukan untuk meng"ignore je..mcm nie pompuan pun boleh lari...
Bila dia tengah emosional cuba la dengar dan cuba pujuk..jangan nak terus suruh dia berhenti emo...memang perempuan akan rasa give up ngan korang,sebab bad communication...

Slalu org membincangkan pasal isu komunikasi menyebabkan kurang sefahaman,,sebab nie la..sebab laki malas nak dengar luahan hati si perempuan...

9.Jangan nak compare atau kutuk teman wanita korang,pastu ckp mcm tue "perangai awak dengan mak awak sama jer.." huh..memang memanaskan telinga sungguh...atau compare dengan girlfren org lain ckp "kenapa girlfren si A lembut je,awak nie mcm kasar je" (contoh)
memang sux la laki yang compare mcm tu.tengok perangai korang dulu la sebelum nak compare ur gf ngan org lain kan...

10.Jangan kutuk pompuan tue buncit...korang memang mencarik nahas....

Tuesday, November 9, 2010

Antara punca kerosakan Otak,kerosakan hati,dan makanan penyebab kanser

...Join Keralites, Have fun & be Informed.

1. No Breakfast

People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.

2 . Overeating

It causes harde ning of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.

3. Smoking

It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.

4. High Sugar consumption

Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.

5. Air Pollution

The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.

6 . Sleep Deprivation

Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells..

7. Head covered while sleeping

Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness

Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.

9. Lacking in stimulating thoughts

Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.

10. Talking Rarely

Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain


The main causes of liver damage are:


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

1. Sleeping too late and waking up too late are main cause.

2. Not urinating in the morning.

3 . Too much eating.

4. Skipping breakfast.

5. Consuming too much medication.

6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring, and artificial sweetener.

7. Consuming unhealthy cooking oil.

As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil. Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is very fit.

8. Consuming raw (overly done) foods also add to the burden of liver.

Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts. Fried veggies should be finished in one sitting, do not store.

We should prevent this without necessarily spending more. We just have to adopt a good daily lifestyle and eating habits. Maintaining good eating habits and time condition are very important for our bodies to absorb and get rid of unnecessary chemicals according to 'schedule.'

The top five cancer-causing foods are:



1.. Hot Dogs


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Because they are high in nitrates, the Cancer Prevention Coalition advises that children eat no more than 12 hot dogs a month. If you can't live without hot dogs, buy those made without sodium nitrate.




2. Processed meats and Bacon


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Also high in the same sodium nitrates found in hot dogs, bacon, and other processed meats raise the risk of heart disease. The saturated fat in bacon also contributes to cancer.




3. Doughnuts


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Doughnuts are cancer-causing double trouble. First, they are made with white flour, sugar, and hydrogenated oils, then fried at high temperatures. Doughnuts, says Adams , may be the worst food you can possibly eat to raise your risk of cancer.



4. French fries


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Like doughnuts, French fries are made with hydrogenated oils and then fried at high temperatures. They also contain cancer- causing acryl amides which occur during the frying process. They should be called cancer fries, not French fries, said Adams .


5. Chips, crackers, and cookies


...Join  Keralites, Have fun & be Informed. ...Join Keralites, Have fun & be Informed. ...Join Keralites, Have fun & be Informed.

All are usually made with white flour and sugar. Even the ones whose labels claim to be free of trans-fats generally contain small amounts of trans-fats.