Nuffnang

Monday, June 14, 2010

Inginkan Gigi yang Cantik Menawan...Mari kenali "Braces" atau "Pendakap Gigi"



Okey..Sensasi malas nak tulis mukadimah panjang lebar disini...

braces juga dikenali sebagai Orthodontik ( braces)

Pendek kata Sensasi nak bercerita tentang sedikit sebanyak pengetahuan tentang Braces/Pendakap gigi/Gigi Besi..

Sebelum memulakan penceritaan ada pihak2 yang nak tahu apa hukumnya pakai braces..

Bagi yang memiliki gigi yang menyebabkan kesukaran,sering tergigit lidah ke..atau menyebabkan makanan slalu tersekat..menyebabkan aib(sebab jongang)..pemakaian Braces ini hukumnya Harus... (harus nie maksudnya tak wajib tapi diharuskan,tak jugak haram)jadi bila pakai..dapatlah pahala.. :)

Ianya menjadi haram sekiranya gigi dah cantik..takda apa2 masalah..tp taksub nak cantik lagi..jadi hukumnya haram..nie adalah pendapat sesetengah ulamak..kerana mengubah ciptaanNYA dikatakan haram melainkan untuk tujuan2 yang diharuskan..

Kos untuk memasang Braces ada beberapa jenis..

Untuk remaja dibawah umur 18 tahun bolehlah,memohon untuk memasang braces di hospital goverment(kerajaan) dengan percuma..tp tempoh nak menunggu tue makan masa lama...tunggu giliran la sbb ramai yg beratur nak pasang braces..kalau nak cepat bolehlah pasang dekat klinik swasta..

Bila dah melebihi umur 18,nak pasang kat klinik swasta pun boleh kat klinik kerajaan pun boleh..tp seperti yg dikatakan goverment punya kene tunggu lama ...kdg2 ambik masa dua tiga tahun..sanggup ke tggu..tp murahlah berbanding klinik swasta gitu..



Di klinik swasta..Di Penang contohnya..pemasangan Braces boleh mencecah RM4000 untuk gigi atas bawah..tp jangan khuatir...sebab sebenarnya banyak klinik menawarkan pembayaran secara ansuran...

di kl ada yang RM4000-6000..yang sampai 10,000 pun ada..mahal sebab guna ceramic braces

Mcm nie..katakanlah selepas membuat pemeriksaan (consultation) kat klinik gigi..Then dianggarkan harga 4000...dia mungkin suruh byr deposit RM1000...(selalunya ada yg mintak RM500 utk deposit) terpulang pd klinik..bolehlah buat survey yeh..so selebihnya lepas byr deposit..yg lain byr ansur2...contohnya sebulan byr RM150-250...

so takla duit kopak kepala botak sekaligus byr ribu2 untuk cantikkan gigi..

-Ada dua jenis Braces iaitu metal dan Ceramic

Ceramic lebih mahal berbanding metal...Bagi sesetengah org,mulut akan tumbuh Ulcer sebab tak tahan dengan besi yg berada dlm mulut..jd lebih seswai pakai ceramic..

Tp hakikatnya Metal lebih baik "tarikkan" untuk membentuk gigi..lebih cepat effectnyer..

- normally untuk org yang nak pasang braces 4 batang gigi akan dicabut iaitu dua gigi atas (geraham) dan dua gigi bawah (geraham)..ada jugak kes dimana giginya tak perlu dicabut langsung..

-tempoh pemasangan braces adalah agak lama iaitu selama dua jam..
semasa pasang braces tak sakit sgt cuma lenguh..tak sakit sebab doktor dah suntik pelali..mengantuk lagi ader..nanti jangan drive lepas tue..takut xcident pulak..

-doktor akan berikan berus gigi khas dan ajar cara memberus gigi dengan betul..bila pakai braces,kene slalu berus gigi tiap kali selepas makan.untuk elakkan gigi reput .

-malam pertama braces dipasang akan rasa sakit yang amat..kene lah bersedia mentally.
tak boleh makan benda keras..mnakan yang lembut2 jer cthnya mash potato..nasik bubur,susu..

-dalam masa beberapa hari jer boleh nampak gigi mula nak ikut besi..jadi teratur..masa tue akan rasa seronok sgt.ye la nak dpt gigi cantik.

-pakai braces kdg2 menyebabkan ketagihan..ada yang pakai 4 tahun xnak bukak2 sebab dah terbiasa..ehe..

-lepas dah bukak braces,kene pakai retainer selama setahun..pakai time tido je pun takpe..untuk mengelakkan gigi kembali ke bentuk asal..kalau malas pakai..nanti gigi kemungkinan kembali ke rupa asal...


-tiap2 bulan kene dapatkan rawatan(kos dah dikira masuk total cost tadi) time nie bolehla tukar2 kaler getah...mcm2 kaler ada,pink,hitam,glow in the dark pun ada...kaler clear pun ada.


nie adalah antara contoh fees untuk pemasangan braces di hospital swasta Penang..boleh bayar ansur2..setiap kali dtg rawatan

Date

Description

Total (RM)

27 -01-2008 16:38

Consultation : Dental-Orthodontist

Registration Fee

:X-rays, mold, and impressions are made

100.00

10.00

03-02-2008 17:36

Dental-Anaesthesia & others

Dental-Orthodontist

Dental-Procedures:Extraction – 2 upper teeth – tak sakit pun

10.00

100.00

120.00

17-02-2008 15:30

Dental-Orthodontist :I’ve to wear spacers for like a week -
sakit sket la bila dah dua tiga hari pakai

100.00

27-02-2008 11:41

Dental-Orthodontist - Bonding :Got my braces
J
- Masa buat tak sakit sgt

Dental – Procedures – Ni actually harga
berus gigi

800.00

- 9.40

23-03-2008

13-04-2008

04-05-2008

25-05-2008

15-06-2008

06-07-2008

27-07-2008

08-08-2008

24-08-2008

07-09-2008

21-09-2008

05-10-2008

19-10-2008

02-11-2008

16-11-2008

03-12-2008

09-12-2008

09-12-2008

28-12-2008

18-01-2009

01-02-2009

(1) Tightening my braces

(2) Tighten

(3) Tighten

(4) Tighten

(5) Tighten

(6) Tighten

(7) Tighten

(8) Tighten

(9) Tighten

10) Tighten

(11) Tighten

(12) Tighten

(13) Tighten

(14) Tighten

(15) Tighten

Bukak kejap bacets utk bersanding hehe

Pasang balik bracets huhu

Tukar besi 2nd stage

Tukar besi 3rd stage

Tukar besi 4th stage

Tukar besi last stage

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00



Current Total Cost

Balance

Estimated Total Cost

3340.00

(300)

3640.00



artis2 yang pakai braces..tgklah gigi derang skrg...cun seyh

Selain Misha dan Aliff, artis yang pernah tampil bersama pendakap gigi mereka adalah penyanyi Sheila Majid dan Syafinaz; pelakon Zizie Ezette dan Liyana Jasmay, tidak ketinggalan penyampai radio Era FM, Nana.

Bukan hanya selebriti terkenal tempatan, superstar dan orang kenamaan antarabangsa juga menggunakan pendakap gigi atas alasan untuk mencantikkan susunan gigi. Ini termasuklah Tom Cruise, Ashley Judd dan Putera Harry.







17 comments:

N@h_DI said...

Memang da lama nak wat braces ni tp tu la memikirkan mahe....berkali2 kena pikir...klu kat KL nie ada yg leh wat ansuran okeh gak...huhuhu

mE™ said...

ader..i pakai braces klinik dekat serdang..siap pakai yg ceramic tp atas jer ceramic bawah besi doc suggest kan sebab kalo senyum nampak gigi atas jer so x lah obvious sangat pakai braces..total cost 4500 (harga mungkin da neik mase pasang 2008)first payment 1500 monthly 150 so far dah pakai for 2 years..maybe around end of tis year or early next year boleh bukak dah..

nora nasyuha said...

salam..hmm..klo kita pkai braces di klinik swasta tp msa cek bulanan 2 kta g continue kat klinik krjaan..bleh ke cm 2?

izyani said...
This comment has been removed by the author.
omeinzla said...

erm...tengah survey nk pakai braces... tapi kenapa mahal sangat...erm, depo kalau rm500 ok gak...huhu...suggection tak kat mana2 KL atau selangor yang harga quite ok...

misz said...

sy nk tnya nama klinik utk buat braces kat penang...pls,tq.

scha said...

kt mna klinik yg blh buat braces kat kuantan?brp byarannya

syafick said...

time nk pkai braces xdelah sakit mne..nsib la aku xkne cabut gigi..haha..yg paling aku lemah nk gosok gigi je ny..mkn mase tu..huhu

nurasha said...

boleh tau x awk buat klinik mana kat penang ni..email me nurasha266@hotmail.com

GlamorousityLove said...

boleh tahu tak kat mana buat coz sekarang memang tgh mencari dental untuk buat bra ces..let me know ok,nor_hazlina89@ymail.com.

shazik gorgeous said...

salam bole x bgy nama klinik area penang yg tawarkan pemasangan braces. mase nk bt consulation kena bt appoinment dlu ke?

Cikschaa Only said...

salam.. blh sy tau kat mna klinik braces yg awk pegi ni.sbb sy pon thg cari klinik yg harga dya xmahal mcm nie. so boleh bgtw x? let me know ya
sya17_purple@ymail.com
tq :)

Nik Nur Hamiza said...

boleh saya tahu dekat hospital swasta penang yang mana satu awak buat. =)
meznikey@gmail.com

Romalina Syafiqa said...

salam. kalau kt area kuala terengganu kat mana bole psg braces eak? kalau bole yg swasta la sbb umur pun da 19. hehe. da byk kali survey tp mcm tade je yg buat. ni email sy : romaiqa@yahoo.com . thnk you

hafis ismail said...

Bg no fon klinik ggi nak pasang blah penang.

pink said...
This comment has been removed by the author.
pink said...

jika tarik lahir saya merupakan 17/11/1995 masih boleh dapat harga RM700 untuk pendakap gigi tak?