Nuffnang

Tuesday, June 15, 2010

Kenali Personaliti melalui Jenis Darah..just for fun fact


Satu coretan untuk hiburan semata-mata, coretan yang aku rasakan amat entertaining jika direnungkan, hahah... Don't take this seriously ok, sekadar hiburan sahaja. Akan tetapi, jika terdapat banyak yang betul, itu kebetulan semata2...

DARAH O

Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri. Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan.

Sekiranya menginginkan sesuatu, kamu akan! berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya kamu dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu kamu juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri kamu sendiri.

Oleh yang demikian kamu harus lebih bijak mengawal emosi diri mu agar tidak dikuasai dengan tekanan.


DARAH A

Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup kamu. Kamu gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan kamu juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Kamu bijak bergaul dengan individu di sekeliling mu dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan mu. Sikap sensitif, Sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri kamu itu melambangkan bahawa kamu tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang.

Walau bagaimanapun ada kalanya kamu agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Kamu harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja kamu itu, kesihatan diri pula yang terabai.



DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan mu. Kamu lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula kamu adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara.

Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, kamu lebih gemar melaksanakannya dengan cara kamu sendiri. Kamu adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri kamu untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.

Kamu adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap kamu yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri mu dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Kamu harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.



DARAH AB

Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Kamu juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling mu berasa selesa untuk berdampingan dengan mu.

Kamu juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria. Namun ada satu perkara yang harus kamu perbaiki dalam diri kamu itu. Kamu perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri kamu sendiri.

Monday, June 14, 2010

Inginkan Gigi yang Cantik Menawan...Mari kenali "Braces" atau "Pendakap Gigi"



Okey..Sensasi malas nak tulis mukadimah panjang lebar disini...

braces juga dikenali sebagai Orthodontik ( braces)

Pendek kata Sensasi nak bercerita tentang sedikit sebanyak pengetahuan tentang Braces/Pendakap gigi/Gigi Besi..

Sebelum memulakan penceritaan ada pihak2 yang nak tahu apa hukumnya pakai braces..

Bagi yang memiliki gigi yang menyebabkan kesukaran,sering tergigit lidah ke..atau menyebabkan makanan slalu tersekat..menyebabkan aib(sebab jongang)..pemakaian Braces ini hukumnya Harus... (harus nie maksudnya tak wajib tapi diharuskan,tak jugak haram)jadi bila pakai..dapatlah pahala.. :)

Ianya menjadi haram sekiranya gigi dah cantik..takda apa2 masalah..tp taksub nak cantik lagi..jadi hukumnya haram..nie adalah pendapat sesetengah ulamak..kerana mengubah ciptaanNYA dikatakan haram melainkan untuk tujuan2 yang diharuskan..

Kos untuk memasang Braces ada beberapa jenis..

Untuk remaja dibawah umur 18 tahun bolehlah,memohon untuk memasang braces di hospital goverment(kerajaan) dengan percuma..tp tempoh nak menunggu tue makan masa lama...tunggu giliran la sbb ramai yg beratur nak pasang braces..kalau nak cepat bolehlah pasang dekat klinik swasta..

Bila dah melebihi umur 18,nak pasang kat klinik swasta pun boleh kat klinik kerajaan pun boleh..tp seperti yg dikatakan goverment punya kene tunggu lama ...kdg2 ambik masa dua tiga tahun..sanggup ke tggu..tp murahlah berbanding klinik swasta gitu..



Di klinik swasta..Di Penang contohnya..pemasangan Braces boleh mencecah RM4000 untuk gigi atas bawah..tp jangan khuatir...sebab sebenarnya banyak klinik menawarkan pembayaran secara ansuran...

di kl ada yang RM4000-6000..yang sampai 10,000 pun ada..mahal sebab guna ceramic braces

Mcm nie..katakanlah selepas membuat pemeriksaan (consultation) kat klinik gigi..Then dianggarkan harga 4000...dia mungkin suruh byr deposit RM1000...(selalunya ada yg mintak RM500 utk deposit) terpulang pd klinik..bolehlah buat survey yeh..so selebihnya lepas byr deposit..yg lain byr ansur2...contohnya sebulan byr RM150-250...

so takla duit kopak kepala botak sekaligus byr ribu2 untuk cantikkan gigi..

-Ada dua jenis Braces iaitu metal dan Ceramic

Ceramic lebih mahal berbanding metal...Bagi sesetengah org,mulut akan tumbuh Ulcer sebab tak tahan dengan besi yg berada dlm mulut..jd lebih seswai pakai ceramic..

Tp hakikatnya Metal lebih baik "tarikkan" untuk membentuk gigi..lebih cepat effectnyer..

- normally untuk org yang nak pasang braces 4 batang gigi akan dicabut iaitu dua gigi atas (geraham) dan dua gigi bawah (geraham)..ada jugak kes dimana giginya tak perlu dicabut langsung..

-tempoh pemasangan braces adalah agak lama iaitu selama dua jam..
semasa pasang braces tak sakit sgt cuma lenguh..tak sakit sebab doktor dah suntik pelali..mengantuk lagi ader..nanti jangan drive lepas tue..takut xcident pulak..

-doktor akan berikan berus gigi khas dan ajar cara memberus gigi dengan betul..bila pakai braces,kene slalu berus gigi tiap kali selepas makan.untuk elakkan gigi reput .

-malam pertama braces dipasang akan rasa sakit yang amat..kene lah bersedia mentally.
tak boleh makan benda keras..mnakan yang lembut2 jer cthnya mash potato..nasik bubur,susu..

-dalam masa beberapa hari jer boleh nampak gigi mula nak ikut besi..jadi teratur..masa tue akan rasa seronok sgt.ye la nak dpt gigi cantik.

-pakai braces kdg2 menyebabkan ketagihan..ada yang pakai 4 tahun xnak bukak2 sebab dah terbiasa..ehe..

-lepas dah bukak braces,kene pakai retainer selama setahun..pakai time tido je pun takpe..untuk mengelakkan gigi kembali ke bentuk asal..kalau malas pakai..nanti gigi kemungkinan kembali ke rupa asal...


-tiap2 bulan kene dapatkan rawatan(kos dah dikira masuk total cost tadi) time nie bolehla tukar2 kaler getah...mcm2 kaler ada,pink,hitam,glow in the dark pun ada...kaler clear pun ada.


nie adalah antara contoh fees untuk pemasangan braces di hospital swasta Penang..boleh bayar ansur2..setiap kali dtg rawatan

Date

Description

Total (RM)

27 -01-2008 16:38

Consultation : Dental-Orthodontist

Registration Fee

:X-rays, mold, and impressions are made

100.00

10.00

03-02-2008 17:36

Dental-Anaesthesia & others

Dental-Orthodontist

Dental-Procedures:Extraction – 2 upper teeth – tak sakit pun

10.00

100.00

120.00

17-02-2008 15:30

Dental-Orthodontist :I’ve to wear spacers for like a week -
sakit sket la bila dah dua tiga hari pakai

100.00

27-02-2008 11:41

Dental-Orthodontist - Bonding :Got my braces
J
- Masa buat tak sakit sgt

Dental – Procedures – Ni actually harga
berus gigi

800.00

- 9.40

23-03-2008

13-04-2008

04-05-2008

25-05-2008

15-06-2008

06-07-2008

27-07-2008

08-08-2008

24-08-2008

07-09-2008

21-09-2008

05-10-2008

19-10-2008

02-11-2008

16-11-2008

03-12-2008

09-12-2008

09-12-2008

28-12-2008

18-01-2009

01-02-2009

(1) Tightening my braces

(2) Tighten

(3) Tighten

(4) Tighten

(5) Tighten

(6) Tighten

(7) Tighten

(8) Tighten

(9) Tighten

10) Tighten

(11) Tighten

(12) Tighten

(13) Tighten

(14) Tighten

(15) Tighten

Bukak kejap bacets utk bersanding hehe

Pasang balik bracets huhu

Tukar besi 2nd stage

Tukar besi 3rd stage

Tukar besi 4th stage

Tukar besi last stage

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00



Current Total Cost

Balance

Estimated Total Cost

3340.00

(300)

3640.00



artis2 yang pakai braces..tgklah gigi derang skrg...cun seyh

Selain Misha dan Aliff, artis yang pernah tampil bersama pendakap gigi mereka adalah penyanyi Sheila Majid dan Syafinaz; pelakon Zizie Ezette dan Liyana Jasmay, tidak ketinggalan penyampai radio Era FM, Nana.

Bukan hanya selebriti terkenal tempatan, superstar dan orang kenamaan antarabangsa juga menggunakan pendakap gigi atas alasan untuk mencantikkan susunan gigi. Ini termasuklah Tom Cruise, Ashley Judd dan Putera Harry.







Antara 7 perkara selalu di amalkan oleh Rasulullah SAW

1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan sholat sunah dan sholat Fardhu, sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :
- Berlimpah pahala dari Allah
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesehatan/ terapi penyakit TB
- Memperkuat pikiran dan menyehatkan perasaan

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasul selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari kamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman”(HR Muslim)

3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN
Sabda Rasul : “Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak ( tidak sampai kekenyangan)”(Muttafaq Alaih) Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesehatan

4. GEMAR BERJALAN KAKI
Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung

5. TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah : “Jangan Marah”diulangi sampai 3 kali. Ini menunujukkan hakikat kesehatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesehatan jiwa. Ada terapi yang tepat untuk menahan marah :
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring
- Membaca Ta ‘awwudz, karena marah itu dari Syaithon
- Segeralah berwudhu
- Sholat 2 Rokaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati

6. OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis akan memberikan dampak psikologis yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqomah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT

7. TAK PERNAH IRI HATI
Untuk menjaga stabilitas hati & kesehatan jiwa, mentalitas maka menjauhi iri hati merupakan tindakan preventif yang sangat tepat.

Sejarah Yahudi

Berbicara tentang Bani Israil, tak boleh dipisahkan dengan agama Yahudi. Sebab, majoriti kaum Israel menjadi pemeluk agama Yahudi. Dalam bukunya, Atlas Sejarah Nabi dan Rasul, Sami bin Abdullah al-Maghluts menjelaskan, agama Yahudi dahulunya merupakan ajaran monoteis (satu Tuhan) yang dibawa oleh Nabi Musa AS. Nabi Musa diberikan kitab Taurat untuk disampaikan kepada umatnya (Bani Israil). Namun, Bani Israil telah mengubah ajaran Taurat yang telah disampaikan Nabi Musa dan membuat kebohongan atas syariat Allah SWT.

Mereka menawar syariat untuk melaksanakan ibadah agar lebih ringan (dipermudah) dari syariat itu supaya sangat mudah untuk dikerjakan. Misalnya, mereka diperintahkan untuk melaksanakan ibadah pada hari Sabat (Sabtu), tetapi mereka menawarnya supaya ibadah Sabat dipindahkan pada hari yang lain. Kerana itulah, Allah mengazab kaum yang tidak beriman itu hingga menjadi kera. Lihat surah Al-A’raf [7]: 163-166 dan Albaqarah [2]: 65.

“Dan, sesungguhnya telah kamu ketahui orang-orang yang melanggar di antaramu pada hari Sabtu, lalu Kami berfirman kepada mereka, `Jadilah kamu kera yang hina.’” (QS Albaqarah [2]: 65).

Sifat Bani Israil lainnya adalah suka bertanya sehingga menyulitkan diri mereka sendiri. Contohnya, mereka disuruh untuk menyembelih seekor sapi betina, tetapi Bani Israil bertanya tentang umur sapi tersebut. Lalu, disampaikanlah bahwa usia sapi tersebut tidak tua dan tidak juga terlalu muda.

Mereka pun bertanya lagi warna sapi. Disampaikanlah sapi itu berwarna kuning tua dan tidak pernah dipergunakan untuk membajak. Setelah semuanya ditanyakan, mereka akhirnya baru melaksanakan perintah tersebut. Mereka merasa kesulitan mencari jenis sapi yang dimaksud. Padahal, sebelumnya Allah menghendaki kemudahan bagi mereka, tetapi mereka sendiri yang menyulitkannya.

Itulah sifat Yahudi. Lihat penjelasan lengkapnya dalam surah Albaqarah [2]: 67-71. Banyak nabi yang diutus untuk mengajak mereka ke jalan yang benar, tetapi selalu saja nabi-nabi itu mereka dustakan. Syariat Nabi Musa AS yang mengajarkan monoteisme dijadikan politeisme. Mereka juga akhirnya menyembah patung-patung, seperti patung anak sapi, patung ular, dan sebagainya.

Dalam Alquran, juga disebutkan bahwa sifat mereka itu di antaranya suka bermusuhan, keras kepala, keras hati, ingkar janji, bakhil, dan tamak. Mereka juga terlibat dalam sejumlah pembunuhan terhadap para nabi yang diutus oleh Allah SWT. Itulah sifat-sifat Yahudi.

Mereka menamakan Tuhannya dengan Yahwe. Namun, menurut Bani Israil, Tuhan mereka itu juga boleh berbuat salah, punya sifat penyesalan, dan juga pernah memerintahkan yang tidak baik. Na’udzubillah. Mereka juga mendakwa bahwa Tuhan hanya untuk Bani Israil. Kerana itu, mereka memusuhi kaum atau umat lainnya jika tidak mau menuruti keinginannya. Karena itu, Allah SWT memerintahkan umat Islam agar tidak mengikuti mereka. (QS Albaqarah [2]: 120)

Thursday, June 3, 2010

Tips: Panduan menguruskan badan


  • 1.Jangan skip meals.Ramai ingat bahawa anda perlu skip meals seperti elakkan sarapan pagi dan melaparkan diri untuk kurang berat badan. Ini salah. Dengan cara ini anda hanya berjaya menurunkan metabolisma badan. Panduan Terbaik?Makan 5-7 hidangan sederhana sehari dan kurang makan/minum 2-3 jam sebelum tidur.

  • 2.Kawal nafsu makan….once nafsu is there memang susah untuk membuat pilihan makanan yang baik. Again di sinilah anda perlu makan 5-7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan anda.

  • 3.Tingkatkan tahap keaktifan anda…tak semestinya dengan jogging atau bersenam di gym. Yang penting anda tingkatkan aktiviti physical untuk bakar lebih calorie, seperti


    • Park kereta anda lebih jauh daripada destinasi anda

    • Jangan guna lif…use the stairs

    • Bersihkan rumah anda


  • 4.Ketahui keperluan kalori anda. Ini penting dan jika anda rajin, bandingkan keperluan kalorie dengan pemakanan kalorie seharian anda.


  • 5.Eliminate makanan yang 1. tidak elok dan 2. tidak perlu. Kekadang kita ambil makan/minuman yang actually kita tak perlukan sangat pun….just because its there, doesn’t mean we have to eat or drink them

  • 6.Diet pills? Yes they work tetapi tidak jika anda tidak gabungkan penggunaannya dengan makanan yang terkawal…..

  • 7.Tak pandai kawal nafsu makan? Belilah protein shakes dan makannya di antara hidangan due kali sehari..1. antara sarapan dan lunch…2. antara lunch dan makan malam
  • Tips menguruskan Badan : Sauna and it benefits

    Did You Know? 15-20 minutes of sauna is equivalent to 1-2 hours of brisk walking.


    • 1. Releases Toxins (detox)

    • 2. Burns Calories (can reduce weight)

    • 3. Reduces Acne and Skin Problems

    • 4. Improve Immune System

    • 5. Reduce Stress and Relaxation



    • 1.Releases Toxins (detox). As much as 1/3 toxins dibuang melalui kulit badan – through sweat! So dengan peningkatan metabolisma badan di sauna, more toxins are released.

    • 2.Burns Calories (can reduce weight). Dengan hanya duduk di sauna, metabolisma badan akan meningkat sehingga 50%. That prolonged states obviously makes our obdy burn more calories. That pulak can potentially help you to kurangkan berat badan.

    • 3.Reduces Acne and Skin Problems. Those suffering from acne, cuts or skin irritations can benefit from regular sauna sessions. Ok now I am no skin or beauty expert but based on what I read, it definitely makes sense. What elevated heart rate and metabolism will increase the blood flow to the skin. More blood there means more bekalan nutrien and oxygen to the skin.

    • 4.Improve Immune System. With rising body temperature, our immune system produces more sickness fighting cells. This reaction indirectly boosts our sistem pertahanan badan.

    • 5.Reduce Stress and Relaxation. stress can cause toxin build up. Toxins or not, a 15-20min stay in a sauna releases chemicals, hence reducing stress. Also heat therapy is relaxing…just like a hot bath (I like these) hahaha.



    Sauna Caution for Pregnant Women and Heart Patients


    Caution Pregnant women, heart patient with low or high blood pressure condition or suffering from any disease which has negative effect of sauna bath should first consult a physician regarding their physical condition and the length of period they can take sauna bath.


    Credit to malaysian nutritionist : Kevin