Nuffnang

Sunday, January 3, 2010

My personal tips untuk menjaga rambut agar sehat bersinar.. T_T

1. Basuh rambut selang sehari.

2. Never basuh waktu pagi, waktu malam sahaja.

3. Sarung bantal satin.

4. Letak bedak di bantal sebelum tidur (untuk kurangkan minyak dan berbau harum).

5. Jangan basuh rambut guna air panas. Kalau boleh guna ice lebih baik sebab semakin sejuk, semakin bersinar.

6. Selepas styling yang berat after hair show, basuh rambut guna perapi dulu, diikuti dengan shampu.

7. Selalu lindungi dari matahari (sebab I selalu pakai cap). Kalau tengok orang pakai tudung punya rambut, banyak yang sihat (hikmah).

8. Saya jarang letak produk rambut. Sangaat jarang.


9. Sejujurnya, saya tidak memiliki sikat. Kalau selalu sikat rambut menyebabkan kuasa statik menjadikan rambut frizzy. Macam letak kepala dekat dengan tv bila nak on. Kan meremang sikit haha.


10. Guna jari pun boleh. Sikat rambut guna jari masa mandi.

11. Jangan keringkan rambut guna pengering rambut atau tuala secara kasar. Lepas mandi, balut je dengan tuala, then agak-agak dah tak menitik air, buka tuala dan biar ia kering semulajadi.

12. Kalau pakai tudung, tak pernah pakai masa rambut basah.



Okay bila ada lagi tips terbit dalam otak, nanti I kongsi ya? Haha tadi ya ya je kata tak banyak tips I dapat kongsi wtf sekali ambek kau 12 tips terus. Takpe kongsi ilmu takpe. Jangan kongsi towel lap peluh selepas futsal.

1 comment:

Aynie Haris said...

Mama..setiap pg,sbul pg skolah,rambut sy msti basah..macam mana nak keringkan rambut dengan cepat?