Nuffnang

Tuesday, November 23, 2010

Perkara-perkara yang anda TIDAK harus katakan pada Teman Wanita anda!

1.Jangan tiba-tiba nak ckp I Love you,semasa tengah bergaduh...perempuan akan jadi lebih emosi dan rasa nak merajuk dengan lebih lagi....errr..betul kew?sensasi pun tak pasti la..haha

2.Jangan asyik tak nak buat apa2 keputusan asyik asyik ckp "Its up to you!" ...Borink ok...tanya nak makan kat mana,up to you,nak tgk cita apa,up to you,nak lepak mana,up to you,..semua segala galanya up to you...nie dinamakan pemalas nak fikir....mcm tak kisah and tanak amik peduli,....sebenarnya sikap begini amat membosankan,.,,

Sepatutnya lelaki mesti tunjukkan minat dalam apa2 yang ingin dilakukan bersama kekasih..jangan asyik ckp up to you saja...sama-sama fikirkan,berikan idea dan pendapat..janganla bg idea tangkap muat saja...

perempuan amat menghargai pendapat kekasihnya dalam memilih sesuatu..

3.Bila bergaduh ke atau perempuan dalam keadaan tension,jangan tetiba nak suruh pompuan tue "Relax,you nie menggelabah sgt"..atau ckp "relaks la,hal kecik je"...seboleh bolehnyer dengar dulu perempuan tue meluahkan atau cerita papa..and ckp im owes here for you syg...or kalau bergaduh cuba ckp " Im sorry,we'll try to fix this problem i promise.."kan manis gitu...kekeke

4.Bila dengan teman wanita asyik nak diam je...tanak cakap.takde benda nak stori,atau time bergaduh buat pekak dan bisu..memang tension dibuatnyer....huhuhu...

5. Jangan komplen penampilan wanita tue straight forward,atau kutuk atau tegur tanpa berlapik,wanita akan berasa moody,nak merajuk atau terasa hati...cuba tegur dengan cara yang berlapik,kalau x suka rambut dia ckp la,"syg nanti try buat fashion rambut nie,sesuai dengan u.."..jangan cakap, "apsal rambut you nie buruk/kusut/kusam/byk split end.?",,hehe...atau kalau tak suka pompuan tue nyer bau x wangi...gi la kedai ckp "sayang ,i suka bau nie,nanti u pakai ye"..tak payah la terus cakap "apsal bau you nie masam sgt"..haha...confirm dat gerl rasa down and xhepi....yang ganas sikit,confirm kene lempang la korang..

6.Jangan cakap,ala takda masalah,atau hal kecik je...contohnyer bila pompuan tue risau dengan pelajaran korang sebab korang asyik main game HON atau RO,so pompuan tue risau la ,then korang ckp,ala taula i ...padahal korang memang x stadi pun..
atau korang kuat merokok,pompuan tue nasihat ckp merokok tue bahaya la..si lelaki plak ckp ala i boleh berenti la nanti...

Padahal dah sah sah rokok tue menyebabkan org ketagih,nak berenti rokok bukannya mudah..jangan la asyik ckp,semua under control..cuba la tunjuk perubahan sikit..



7.Jangan nak memuji muji perempuan lain,atau terpesona dengan kecantikan perempuan lain..memang tak berhati perut lah laki yang buat mcm nie dengan teman wanita..korang memang lelaki yang tak peka dan sensitif dengan perasaan perempuan...Jangan buat kekasih anda terasa mcm tak disukai,tak menarik etc2.

8.Jangan nak komplen kata perempuan tue emosional time die tengah meluahkan atau cuba membincangkan sesuatu..kadang kadang cuba dengar dan fahami apa maunya kekasih hati tue..apa yang kurang,apa yang tak puas hati....lelaki patutnya mempunyai keinginan untuk membahagiakan kekasih bukan untuk meng"ignore je..mcm nie pompuan pun boleh lari...
Bila dia tengah emosional cuba la dengar dan cuba pujuk..jangan nak terus suruh dia berhenti emo...memang perempuan akan rasa give up ngan korang,sebab bad communication...

Slalu org membincangkan pasal isu komunikasi menyebabkan kurang sefahaman,,sebab nie la..sebab laki malas nak dengar luahan hati si perempuan...

9.Jangan nak compare atau kutuk teman wanita korang,pastu ckp mcm tue "perangai awak dengan mak awak sama jer.." huh..memang memanaskan telinga sungguh...atau compare dengan girlfren org lain ckp "kenapa girlfren si A lembut je,awak nie mcm kasar je" (contoh)
memang sux la laki yang compare mcm tu.tengok perangai korang dulu la sebelum nak compare ur gf ngan org lain kan...

10.Jangan kutuk pompuan tue buncit...korang memang mencarik nahas....

Tuesday, November 9, 2010

Antara punca kerosakan Otak,kerosakan hati,dan makanan penyebab kanser

...Join Keralites, Have fun & be Informed.

1. No Breakfast

People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.

2 . Overeating

It causes harde ning of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.

3. Smoking

It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.

4. High Sugar consumption

Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.

5. Air Pollution

The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.

6 . Sleep Deprivation

Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells..

7. Head covered while sleeping

Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness

Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.

9. Lacking in stimulating thoughts

Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.

10. Talking Rarely

Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain


The main causes of liver damage are:


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

1. Sleeping too late and waking up too late are main cause.

2. Not urinating in the morning.

3 . Too much eating.

4. Skipping breakfast.

5. Consuming too much medication.

6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring, and artificial sweetener.

7. Consuming unhealthy cooking oil.

As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil. Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is very fit.

8. Consuming raw (overly done) foods also add to the burden of liver.

Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts. Fried veggies should be finished in one sitting, do not store.

We should prevent this without necessarily spending more. We just have to adopt a good daily lifestyle and eating habits. Maintaining good eating habits and time condition are very important for our bodies to absorb and get rid of unnecessary chemicals according to 'schedule.'

The top five cancer-causing foods are:



1.. Hot Dogs


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Because they are high in nitrates, the Cancer Prevention Coalition advises that children eat no more than 12 hot dogs a month. If you can't live without hot dogs, buy those made without sodium nitrate.




2. Processed meats and Bacon


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Also high in the same sodium nitrates found in hot dogs, bacon, and other processed meats raise the risk of heart disease. The saturated fat in bacon also contributes to cancer.




3. Doughnuts


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Doughnuts are cancer-causing double trouble. First, they are made with white flour, sugar, and hydrogenated oils, then fried at high temperatures. Doughnuts, says Adams , may be the worst food you can possibly eat to raise your risk of cancer.



4. French fries


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Like doughnuts, French fries are made with hydrogenated oils and then fried at high temperatures. They also contain cancer- causing acryl amides which occur during the frying process. They should be called cancer fries, not French fries, said Adams .


5. Chips, crackers, and cookies


...Join  Keralites, Have fun & be Informed. ...Join Keralites, Have fun & be Informed. ...Join Keralites, Have fun & be Informed.

All are usually made with white flour and sugar. Even the ones whose labels claim to be free of trans-fats generally contain small amounts of trans-fats.

Wednesday, October 27, 2010

6 Sifat Perempuan Yang Menjijikkan dan Tak Layak di Jadikan Isteri

Al-Anaanah: Banyak keluh kesah. Yang selalu merasa tak cukup, apa yang diberi semua tak cukup. Diberi rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup. Tak redha dengan pemberian yang diberi suami. Asyik ingin memenuhi kehendak nafsu dia saja, tanpa menghiraukan perasaan suami, tak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Bukannya hendak menolong suami, apa yang suami beri pun tak pernah puas. Ada saja yang tak cukup.
Al-Manaanah: Suka mengungkit. Kalau suami melakukan perkara yang dia tak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Sangat mudah hendak membicarakan perihal suami. Tak mengenang budi, tak bertanggungjawab, tak sayang dan macam-macam. Walaupun suaminya sudah memberi perlindungan macam-macam padanya.
Al-Hunaanah: Ingin pada suami yang lain atau berkenan kepada lelaki yang lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami/lelaki lain. Tak redha dengan suami yang ada.
Al-Hudaaqah: Suka memaksa. Bila hendak sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya. Pagi, petang malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan berbagai ancaman. Ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami. Suami dibuat seperti orang suruhannya, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.
Al-Hulaaqah: Sibuk bersolek atau tidur atau santai-santai hingga lalai dengan ibadah-ibadah asas, seperti solat berjemaah, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak.
As-Salaaqah: Banyak berbicara, menggosip. Siang malam, pagi petang asik menggosip. Apa saja yang suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya. Zaman sekarang ni bergosip bukan saja berbicara di depan suami, tapi dengan telefon, SMS, internet, dan macam-macam cara yang lain . Yang jelas isteri tu asyik menyusahkan suami dengan kata-katanya yang menyakitkan.

Sunday, October 10, 2010

Kucing binatang kesayangan Rasullullah

Hadis Kabsyah binti Ka’b bin Malik menceritakan bahwa Abu Qatadah, mertua Kabsyah, masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhu.

Pada saat itu, datang seekor kucing yang ingin minum.

Lantas ia menuangkan air di bejana sampai kucing itu minum.

Kabsyah berkata, “Perhatikanlah.” Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu heran?”

Ia menjawab, “Ya.”

Lalu, Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),” (HR At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.

Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”

Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana.

Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu.

Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur.

Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang shalat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.

Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.

Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing. (HR Al-Baihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.

Zaman dahulu kucing dipakai untuk terapi..

dengkuran kucing yang 50Hz baik buat kesehatan

selain itu mengelus kucing juga bisa menurunkan tingkat stress

Monday, August 23, 2010

Tips Cara merawat mudah dan unik untuk masalah harian

Merawat kesakitan mudah,cepat dan tanpa kos kerana kita boleh mengatasinya dengan cara semulajadi yang dibantu oleh bahagian tubuh kita lain.

1. Jika tekak gatal, garu telinga!
“Jika saraf dekat telinga dicuit, boleh membuatkan reflek di tenggorok yang mampu menghasilkan kejang otot ” kata Scott Schaffer, M.D., presiden dari pusat spesialis THT di Gibbsboro, New Jersey. “Kejang ini boleh menghilangkan rasa gatal.”
rawat sakit tanpa kos


2. Pendengaran tajam
Jika anda berada di tengah orang ramai dan mahu berbual dengan rakan anda dalam suasana yang bising seperti di sesuatu majlis, condongkan tubuh dengan telinga kanan ke depan. Telinga kanan lebih baik daripda telinga kiri dalam mendapat ritma bunyi yang cepat, menurut pengkaji dari UCLA David Geffen School of Medicine. Sebaliknya, jika anda ingin mendengar irama lagu, gunakan telinga kiri kerana telinga kiri lebih baik dalam memilih nada muzik.


3. Hilangkan rasa sakit ketika disuntik!
Pengkaji Jerman berkata bahawa batuk semasa disuntik boleh mengurangi rasa sakit dari jarum suntik. Menurut Taras Usichenko, pengarang ‘mempelajari fenomena’, teknik ini menyebabkan kejutan, kenaikan sementara tekanan di dada, menahan struktur yang menahan rasa sakit di pusat tulang belakang. Tapi jangan batuk lebih-lebih pula nanti jarum suntik tu tercucuk tempat lain pula. Setakat berdehem oklah.



4. Hidung yang tersumbat.
Cara termudah, tercepat, termurah untuk melegakan hidung tersumbat kerana selsema adalah tekan lidahmu ke langit-langit, lalu tekan dengan satu jari di tempat antara mata. Ini boleh menyebabkan tulang vomer (tulang tipis yang memisahkan lubang hidung), yang menghubungkan saluran hidung ke mulut bergerak maju mundur, kata Lisa DeStefano, D.O., pembantu profesor di Michigan State University ilmu pengubatan osteopathic. Gerakannya melonggarkan hidung yang sempit; selepas 20 saat, anda akan merasa hidung yang tersumbat beransur-ansur hilang.


5. Fight fire without water!
Kajian menunjukkan pesakit yang tidur miring ke kiri lebih kecil risiko diserang gastrik. Posisi kerongkong dan perut berubah dengan posisi tidur. Waktu anda tidur miring ke kanan, perut lebih tinggi dari kerongkong, membuat makanan dan asid di perut mengalir ke tenggorok. Jika miring ke kiri, perut lebih rendah dari kerongkong.

6. Menyembuhkan sakit gigi tanpa buka mulut!
Gosokkan ais di bahagian belakang telapak tangan, bahagian berbentuk huruf V antara ibu jari dan telunjuk. Pengkaji Kanada menemui teknik ini mengurangi rasa sakit gigi sebanyak 50 percent dibanding tanpa menggunakan ais. Alur saraf di daerah V tersebut menstimulasi daerah otak dan mencegah signal rasa sakit ke wajah dan tangan.
tanpa kos

7. Normalkan denyutan jantung yang cepat!
Jika anda berdebar-debar kerana kena berucap di khalayak ramai ke, first date dengan awek ke - tiup ibu jarimu. Syaraf vagus yang bertugas mengendalikan denyutan jantung, boleh dikawal melalui nafas, kata Ben Abo, emergency medical services specialist di University of Pittsburgh. Ini mampu membuat denyutan jantung kembali normal.

8. Teknik mengingat
“Jika anda akan berpidato besok, ulangi sebelum tidur,” kata Candi Heimgartner, instruktur ilmu biologi di University of Idaho. Karena kebanyakan gabungan memori terjadi semasa tidur, apapun yang anda baca sebelum tidur kebanyakan di encode.

Thursday, July 22, 2010

Makanan penyebab Gigi menjadi kuning


Bertambahnya usia dan seringnya mengambili makanan dan minuman yang mengadung zat pewarna menjadi salah satu faktor penyebab warna gigi kusam atau menguning.



Warna dalam makanan dan minuman berasal dari chromogens, molekul berpigmen yang boleh menempel pada gigi. Begitu juga dengan ke-asidan (masam) makanan dan minuman. Ke-asidan (masam) membuat warna makanan mengikis gigi, sehingga gigi rapuh dan chromogens mudah menempel.



Rutin menggosok gigi dan menghindari rokok merupakan salah satu cara agar gigi tetap sehat, putih, bersih. Namun ada beberapa makanan dan minuman yang perlu anda kawal dan jaga. Ini dia antara makanan dan minuman penyebab gigi kusam, kuning dan bernoda :



Gula-gula kunyah seperti sugus

Bahan utama dari gula-gula kunyah adalah gula. Banyak mengambil gula-gula ini ternyata mempengaruhi kesehatan gigi, bukan hanya menyebabkan gigi berlubang dan rapuh,malah juga menyebabkan gigi kuning.



Minuman bersoda

Umumnya minuman bersoda mengandung bahan pewarna yang bersifat asid dan chromogens.Jika diminum secara kerap, molekul pigmen yang terkandung akan menempel pada gigi sehingga gigi cepat kusam.




Minuman berenergi

Asid yang terkandung dalam minuman berenergi dapat merapuhkan enamel gigi. Dan jika dikonsumsi secara rutin, minuman ini akan lebih cepat mengikis enamel gigi sehingga lebih gigi mudah menguning.



Teh hitam

Teh hitam kaya akan tannin dan chromogens yang dapat meninggalkan noda pada gigi. Bukan hanya itu saja, teh hitam pun boleh meninggalkan kerak jika diminum terlalu kerap. Untuk membuktikannya, rendam teh hitam pada cawan putih dan biarkan selama lebih dari 5 jam. Buktikan apa yang terjadi, sisa noda teh pasti akan menempel pada dasar dan batas air teh pada cangkir.



Kopi

Kopi mengandung kafein yang lebih banyak daripada teh, sedangkan kafein itu mempunyai sifat mewarnai gigi. Apalagi kopi yang mempunyai serbuk/serdak banyak, jika anda minum pasti serbuk kopi akan menempel pada gigi anda dan itu yang menyebabkan perubahan wana gigi.



Sos atau kuah


Sos Kicap, sos tomato,kari dan sos berwarna pekat lainnya juga diyakini berpotensi meninggalkan noda di gigi

Monday, July 19, 2010

How to Speed Up Metabolism


High level of metabolism is the key to lose weight as metabolism helps to break down nutrients in your bloodstream. Although genetic plays a big influence of your body metabolism level, there are still other ways that can be done to speed up your metabolism.

The most basic way is by drinking a lot of water. You must drink 8 glasses of water a day to maintain an optimal metabolism rate since the fat burning process of metabolism needs water to work effectively. Water also helps to clear your digestive system and eliminate accumulated toxins of excess substances. It is proven too that drinking cold water can boost your metabolism temporarily!

Eating breakfast also can encourage your metabolism level as your metabolism rate is rather slowed in the morning which will make it less productive by the time you have your lunch and dinner if you don’t eat breakfast. Try to eat 5 to 6 small meals a day to keep your metabolism remains working thoroughly and steadily burning calories instead of storing it as fat.

As you maintain your eating schedule, bear in mind of your food intakes too. Try to eat more whole grain foods, fruits and vegetables and balance your meals with protein and healthy fat. A study showed spicy foods can increase metabolism too! But if you don’t eat spicy food, it is enough to speed up your metabolism by just adding a little bit of pepper or cinnamon to your recipes.

The last thing you can do is of course exercising. Exercise will reduce your body fat and this increases lean muscle mass that aides your metabolism.

You can start speed up your metabolism now through diet and exercise, and this will give you a healthier lifestyle too!

Saturday, July 10, 2010

Nafsu seks wanita pertengahan usia lebih kuat


DALLAS – Satu kajian terbaru di Amerika Syarikat (AS) mendapati wanita suka menikmati seks semasa usia mereka menghampiri 40 tahun, lapor sebuah akhbar semalam.
Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan ahli akademik Universiti Texas itu menyatakan nafsu seks wanita lebih tinggi pada peringkat usia 30-an dan awal 40-an disebabkan faktor psikologi.
Pada usia tersebut, wanita menyedari mereka semakin menghampiri menopaus yang mengurangkan tahap kesuburan dan peluang mendapatkan anak sekali gus menyebabkan keinginan seks mereka meningkat.
Kajian berbentuk kaji selidik itu melibatkan hampir 900 wanita yang dibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu responden dengan kesuburan tertinggi (berusia 19 tahun hingga 26 tahun), mereka yang tahap kesuburannya menurun (berusia di antara 27 tahun hingga 45 tahun) dan golongan yang menghampiri atau telah mengalami menopaus.
“Hasil kajian menunjukkan wanita dengan tahap kesuburan menurun sebenarnya memiliki keinginan seks yang lebih tinggi dan lebih aktif melakukan hubunganseks berbanding wanita subur,” kata seorang penyelidik berkenaan, Profesor David Buss.
Menurutnya, wanita pertengahan usia juga lebih kerap berfantasi mengenai seks berbanding wanita muda di samping lebih cenderung menjalin hubungan sulit terutamanya dengan lelaki lebih muda.
“Saya kerap mendapati wanita berusia lewat 30-an lebih gemar
‘berseronok’ (terbabit dalam aktiviti seks). Mungkin keadaan ini berlaku tanpa disedari mereka atau mereka sedar mengenainya,” kata seorang pakar seks, Dr. Pam Spurr.

Tuesday, June 15, 2010

Kenali Personaliti melalui Jenis Darah..just for fun fact


Satu coretan untuk hiburan semata-mata, coretan yang aku rasakan amat entertaining jika direnungkan, hahah... Don't take this seriously ok, sekadar hiburan sahaja. Akan tetapi, jika terdapat banyak yang betul, itu kebetulan semata2...

DARAH O

Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri. Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan.

Sekiranya menginginkan sesuatu, kamu akan! berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya kamu dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu kamu juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri kamu sendiri.

Oleh yang demikian kamu harus lebih bijak mengawal emosi diri mu agar tidak dikuasai dengan tekanan.


DARAH A

Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup kamu. Kamu gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan kamu juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Kamu bijak bergaul dengan individu di sekeliling mu dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan mu. Sikap sensitif, Sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri kamu itu melambangkan bahawa kamu tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang.

Walau bagaimanapun ada kalanya kamu agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Kamu harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja kamu itu, kesihatan diri pula yang terabai.



DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan mu. Kamu lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula kamu adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara.

Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, kamu lebih gemar melaksanakannya dengan cara kamu sendiri. Kamu adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri kamu untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.

Kamu adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap kamu yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri mu dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Kamu harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.



DARAH AB

Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Kamu juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling mu berasa selesa untuk berdampingan dengan mu.

Kamu juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria. Namun ada satu perkara yang harus kamu perbaiki dalam diri kamu itu. Kamu perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri kamu sendiri.

Monday, June 14, 2010

Inginkan Gigi yang Cantik Menawan...Mari kenali "Braces" atau "Pendakap Gigi"



Okey..Sensasi malas nak tulis mukadimah panjang lebar disini...

braces juga dikenali sebagai Orthodontik ( braces)

Pendek kata Sensasi nak bercerita tentang sedikit sebanyak pengetahuan tentang Braces/Pendakap gigi/Gigi Besi..

Sebelum memulakan penceritaan ada pihak2 yang nak tahu apa hukumnya pakai braces..

Bagi yang memiliki gigi yang menyebabkan kesukaran,sering tergigit lidah ke..atau menyebabkan makanan slalu tersekat..menyebabkan aib(sebab jongang)..pemakaian Braces ini hukumnya Harus... (harus nie maksudnya tak wajib tapi diharuskan,tak jugak haram)jadi bila pakai..dapatlah pahala.. :)

Ianya menjadi haram sekiranya gigi dah cantik..takda apa2 masalah..tp taksub nak cantik lagi..jadi hukumnya haram..nie adalah pendapat sesetengah ulamak..kerana mengubah ciptaanNYA dikatakan haram melainkan untuk tujuan2 yang diharuskan..

Kos untuk memasang Braces ada beberapa jenis..

Untuk remaja dibawah umur 18 tahun bolehlah,memohon untuk memasang braces di hospital goverment(kerajaan) dengan percuma..tp tempoh nak menunggu tue makan masa lama...tunggu giliran la sbb ramai yg beratur nak pasang braces..kalau nak cepat bolehlah pasang dekat klinik swasta..

Bila dah melebihi umur 18,nak pasang kat klinik swasta pun boleh kat klinik kerajaan pun boleh..tp seperti yg dikatakan goverment punya kene tunggu lama ...kdg2 ambik masa dua tiga tahun..sanggup ke tggu..tp murahlah berbanding klinik swasta gitu..



Di klinik swasta..Di Penang contohnya..pemasangan Braces boleh mencecah RM4000 untuk gigi atas bawah..tp jangan khuatir...sebab sebenarnya banyak klinik menawarkan pembayaran secara ansuran...

di kl ada yang RM4000-6000..yang sampai 10,000 pun ada..mahal sebab guna ceramic braces

Mcm nie..katakanlah selepas membuat pemeriksaan (consultation) kat klinik gigi..Then dianggarkan harga 4000...dia mungkin suruh byr deposit RM1000...(selalunya ada yg mintak RM500 utk deposit) terpulang pd klinik..bolehlah buat survey yeh..so selebihnya lepas byr deposit..yg lain byr ansur2...contohnya sebulan byr RM150-250...

so takla duit kopak kepala botak sekaligus byr ribu2 untuk cantikkan gigi..

-Ada dua jenis Braces iaitu metal dan Ceramic

Ceramic lebih mahal berbanding metal...Bagi sesetengah org,mulut akan tumbuh Ulcer sebab tak tahan dengan besi yg berada dlm mulut..jd lebih seswai pakai ceramic..

Tp hakikatnya Metal lebih baik "tarikkan" untuk membentuk gigi..lebih cepat effectnyer..

- normally untuk org yang nak pasang braces 4 batang gigi akan dicabut iaitu dua gigi atas (geraham) dan dua gigi bawah (geraham)..ada jugak kes dimana giginya tak perlu dicabut langsung..

-tempoh pemasangan braces adalah agak lama iaitu selama dua jam..
semasa pasang braces tak sakit sgt cuma lenguh..tak sakit sebab doktor dah suntik pelali..mengantuk lagi ader..nanti jangan drive lepas tue..takut xcident pulak..

-doktor akan berikan berus gigi khas dan ajar cara memberus gigi dengan betul..bila pakai braces,kene slalu berus gigi tiap kali selepas makan.untuk elakkan gigi reput .

-malam pertama braces dipasang akan rasa sakit yang amat..kene lah bersedia mentally.
tak boleh makan benda keras..mnakan yang lembut2 jer cthnya mash potato..nasik bubur,susu..

-dalam masa beberapa hari jer boleh nampak gigi mula nak ikut besi..jadi teratur..masa tue akan rasa seronok sgt.ye la nak dpt gigi cantik.

-pakai braces kdg2 menyebabkan ketagihan..ada yang pakai 4 tahun xnak bukak2 sebab dah terbiasa..ehe..

-lepas dah bukak braces,kene pakai retainer selama setahun..pakai time tido je pun takpe..untuk mengelakkan gigi kembali ke bentuk asal..kalau malas pakai..nanti gigi kemungkinan kembali ke rupa asal...


-tiap2 bulan kene dapatkan rawatan(kos dah dikira masuk total cost tadi) time nie bolehla tukar2 kaler getah...mcm2 kaler ada,pink,hitam,glow in the dark pun ada...kaler clear pun ada.


nie adalah antara contoh fees untuk pemasangan braces di hospital swasta Penang..boleh bayar ansur2..setiap kali dtg rawatan

Date

Description

Total (RM)

27 -01-2008 16:38

Consultation : Dental-Orthodontist

Registration Fee

:X-rays, mold, and impressions are made

100.00

10.00

03-02-2008 17:36

Dental-Anaesthesia & others

Dental-Orthodontist

Dental-Procedures:Extraction – 2 upper teeth – tak sakit pun

10.00

100.00

120.00

17-02-2008 15:30

Dental-Orthodontist :I’ve to wear spacers for like a week -
sakit sket la bila dah dua tiga hari pakai

100.00

27-02-2008 11:41

Dental-Orthodontist - Bonding :Got my braces
J
- Masa buat tak sakit sgt

Dental – Procedures – Ni actually harga
berus gigi

800.00

- 9.40

23-03-2008

13-04-2008

04-05-2008

25-05-2008

15-06-2008

06-07-2008

27-07-2008

08-08-2008

24-08-2008

07-09-2008

21-09-2008

05-10-2008

19-10-2008

02-11-2008

16-11-2008

03-12-2008

09-12-2008

09-12-2008

28-12-2008

18-01-2009

01-02-2009

(1) Tightening my braces

(2) Tighten

(3) Tighten

(4) Tighten

(5) Tighten

(6) Tighten

(7) Tighten

(8) Tighten

(9) Tighten

10) Tighten

(11) Tighten

(12) Tighten

(13) Tighten

(14) Tighten

(15) Tighten

Bukak kejap bacets utk bersanding hehe

Pasang balik bracets huhu

Tukar besi 2nd stage

Tukar besi 3rd stage

Tukar besi 4th stage

Tukar besi last stage

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00

100.00



Current Total Cost

Balance

Estimated Total Cost

3340.00

(300)

3640.00



artis2 yang pakai braces..tgklah gigi derang skrg...cun seyh

Selain Misha dan Aliff, artis yang pernah tampil bersama pendakap gigi mereka adalah penyanyi Sheila Majid dan Syafinaz; pelakon Zizie Ezette dan Liyana Jasmay, tidak ketinggalan penyampai radio Era FM, Nana.

Bukan hanya selebriti terkenal tempatan, superstar dan orang kenamaan antarabangsa juga menggunakan pendakap gigi atas alasan untuk mencantikkan susunan gigi. Ini termasuklah Tom Cruise, Ashley Judd dan Putera Harry.







Antara 7 perkara selalu di amalkan oleh Rasulullah SAW

1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan sholat sunah dan sholat Fardhu, sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :
- Berlimpah pahala dari Allah
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesehatan/ terapi penyakit TB
- Memperkuat pikiran dan menyehatkan perasaan

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasul selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari kamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman”(HR Muslim)

3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN
Sabda Rasul : “Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak ( tidak sampai kekenyangan)”(Muttafaq Alaih) Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesehatan

4. GEMAR BERJALAN KAKI
Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung

5. TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah : “Jangan Marah”diulangi sampai 3 kali. Ini menunujukkan hakikat kesehatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesehatan jiwa. Ada terapi yang tepat untuk menahan marah :
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring
- Membaca Ta ‘awwudz, karena marah itu dari Syaithon
- Segeralah berwudhu
- Sholat 2 Rokaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati

6. OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis akan memberikan dampak psikologis yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqomah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT

7. TAK PERNAH IRI HATI
Untuk menjaga stabilitas hati & kesehatan jiwa, mentalitas maka menjauhi iri hati merupakan tindakan preventif yang sangat tepat.

Sejarah Yahudi

Berbicara tentang Bani Israil, tak boleh dipisahkan dengan agama Yahudi. Sebab, majoriti kaum Israel menjadi pemeluk agama Yahudi. Dalam bukunya, Atlas Sejarah Nabi dan Rasul, Sami bin Abdullah al-Maghluts menjelaskan, agama Yahudi dahulunya merupakan ajaran monoteis (satu Tuhan) yang dibawa oleh Nabi Musa AS. Nabi Musa diberikan kitab Taurat untuk disampaikan kepada umatnya (Bani Israil). Namun, Bani Israil telah mengubah ajaran Taurat yang telah disampaikan Nabi Musa dan membuat kebohongan atas syariat Allah SWT.

Mereka menawar syariat untuk melaksanakan ibadah agar lebih ringan (dipermudah) dari syariat itu supaya sangat mudah untuk dikerjakan. Misalnya, mereka diperintahkan untuk melaksanakan ibadah pada hari Sabat (Sabtu), tetapi mereka menawarnya supaya ibadah Sabat dipindahkan pada hari yang lain. Kerana itulah, Allah mengazab kaum yang tidak beriman itu hingga menjadi kera. Lihat surah Al-A’raf [7]: 163-166 dan Albaqarah [2]: 65.

“Dan, sesungguhnya telah kamu ketahui orang-orang yang melanggar di antaramu pada hari Sabtu, lalu Kami berfirman kepada mereka, `Jadilah kamu kera yang hina.’” (QS Albaqarah [2]: 65).

Sifat Bani Israil lainnya adalah suka bertanya sehingga menyulitkan diri mereka sendiri. Contohnya, mereka disuruh untuk menyembelih seekor sapi betina, tetapi Bani Israil bertanya tentang umur sapi tersebut. Lalu, disampaikanlah bahwa usia sapi tersebut tidak tua dan tidak juga terlalu muda.

Mereka pun bertanya lagi warna sapi. Disampaikanlah sapi itu berwarna kuning tua dan tidak pernah dipergunakan untuk membajak. Setelah semuanya ditanyakan, mereka akhirnya baru melaksanakan perintah tersebut. Mereka merasa kesulitan mencari jenis sapi yang dimaksud. Padahal, sebelumnya Allah menghendaki kemudahan bagi mereka, tetapi mereka sendiri yang menyulitkannya.

Itulah sifat Yahudi. Lihat penjelasan lengkapnya dalam surah Albaqarah [2]: 67-71. Banyak nabi yang diutus untuk mengajak mereka ke jalan yang benar, tetapi selalu saja nabi-nabi itu mereka dustakan. Syariat Nabi Musa AS yang mengajarkan monoteisme dijadikan politeisme. Mereka juga akhirnya menyembah patung-patung, seperti patung anak sapi, patung ular, dan sebagainya.

Dalam Alquran, juga disebutkan bahwa sifat mereka itu di antaranya suka bermusuhan, keras kepala, keras hati, ingkar janji, bakhil, dan tamak. Mereka juga terlibat dalam sejumlah pembunuhan terhadap para nabi yang diutus oleh Allah SWT. Itulah sifat-sifat Yahudi.

Mereka menamakan Tuhannya dengan Yahwe. Namun, menurut Bani Israil, Tuhan mereka itu juga boleh berbuat salah, punya sifat penyesalan, dan juga pernah memerintahkan yang tidak baik. Na’udzubillah. Mereka juga mendakwa bahwa Tuhan hanya untuk Bani Israil. Kerana itu, mereka memusuhi kaum atau umat lainnya jika tidak mau menuruti keinginannya. Karena itu, Allah SWT memerintahkan umat Islam agar tidak mengikuti mereka. (QS Albaqarah [2]: 120)

Thursday, June 3, 2010

Tips: Panduan menguruskan badan


  • 1.Jangan skip meals.Ramai ingat bahawa anda perlu skip meals seperti elakkan sarapan pagi dan melaparkan diri untuk kurang berat badan. Ini salah. Dengan cara ini anda hanya berjaya menurunkan metabolisma badan. Panduan Terbaik?Makan 5-7 hidangan sederhana sehari dan kurang makan/minum 2-3 jam sebelum tidur.

  • 2.Kawal nafsu makan….once nafsu is there memang susah untuk membuat pilihan makanan yang baik. Again di sinilah anda perlu makan 5-7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan anda.

  • 3.Tingkatkan tahap keaktifan anda…tak semestinya dengan jogging atau bersenam di gym. Yang penting anda tingkatkan aktiviti physical untuk bakar lebih calorie, seperti


    • Park kereta anda lebih jauh daripada destinasi anda

    • Jangan guna lif…use the stairs

    • Bersihkan rumah anda


  • 4.Ketahui keperluan kalori anda. Ini penting dan jika anda rajin, bandingkan keperluan kalorie dengan pemakanan kalorie seharian anda.


  • 5.Eliminate makanan yang 1. tidak elok dan 2. tidak perlu. Kekadang kita ambil makan/minuman yang actually kita tak perlukan sangat pun….just because its there, doesn’t mean we have to eat or drink them

  • 6.Diet pills? Yes they work tetapi tidak jika anda tidak gabungkan penggunaannya dengan makanan yang terkawal…..

  • 7.Tak pandai kawal nafsu makan? Belilah protein shakes dan makannya di antara hidangan due kali sehari..1. antara sarapan dan lunch…2. antara lunch dan makan malam
  • Tips menguruskan Badan : Sauna and it benefits

    Did You Know? 15-20 minutes of sauna is equivalent to 1-2 hours of brisk walking.


    • 1. Releases Toxins (detox)

    • 2. Burns Calories (can reduce weight)

    • 3. Reduces Acne and Skin Problems

    • 4. Improve Immune System

    • 5. Reduce Stress and Relaxation



    • 1.Releases Toxins (detox). As much as 1/3 toxins dibuang melalui kulit badan – through sweat! So dengan peningkatan metabolisma badan di sauna, more toxins are released.

    • 2.Burns Calories (can reduce weight). Dengan hanya duduk di sauna, metabolisma badan akan meningkat sehingga 50%. That prolonged states obviously makes our obdy burn more calories. That pulak can potentially help you to kurangkan berat badan.

    • 3.Reduces Acne and Skin Problems. Those suffering from acne, cuts or skin irritations can benefit from regular sauna sessions. Ok now I am no skin or beauty expert but based on what I read, it definitely makes sense. What elevated heart rate and metabolism will increase the blood flow to the skin. More blood there means more bekalan nutrien and oxygen to the skin.

    • 4.Improve Immune System. With rising body temperature, our immune system produces more sickness fighting cells. This reaction indirectly boosts our sistem pertahanan badan.

    • 5.Reduce Stress and Relaxation. stress can cause toxin build up. Toxins or not, a 15-20min stay in a sauna releases chemicals, hence reducing stress. Also heat therapy is relaxing…just like a hot bath (I like these) hahaha.



    Sauna Caution for Pregnant Women and Heart Patients


    Caution Pregnant women, heart patient with low or high blood pressure condition or suffering from any disease which has negative effect of sauna bath should first consult a physician regarding their physical condition and the length of period they can take sauna bath.


    Credit to malaysian nutritionist : Kevin

    Sunday, May 16, 2010

    Tips berpakaian untuk Wanita berpayudara besar

    Wanita yang mempunyai ukuran payudara yang besar memang menghadapi masalah dalam pemilihan pakaian. Jika salah pilih, pasti anda akan nampak tidak selesa dengan payudara sendiri. Paling teruk, pakaian yang dikenakan membuatkan payudara nampak tersembul sehingga mencacatkan penampilan.

    Jadi, bagaimana hendak mengatasi masalah ini? Di sini GUA berikan beberapa tip berguna untuk dipraktikkan.

    1) Perkara pertama yang harus diberi perhatian ialah kenakan coli yang tepat supaya payudara anda mendapat sokongan yang baik. Bra yang tepat akan menampilkan kesan langsing.

    2) Kenakan baju yang potongan lehernya melebar hingga ke bahu atau pilih baju yang bercorak vertikal. Ini dapat menimbulkan ilusi yang membuatkan payudara anda nampak lebih kecil. Jangan sesekali mengenakan t-shirt berkolar bulat yang sangat sempit! Potongan V adalah pilihan terbaik.

    3) Pilih jaket atau blaus yang diperbuat daripada kain kapas. Fabrik jenis ini akan mengikut bentuk tubuh dan melangsingkan.

    4) Untuk padanan, pilih skirt yang berpotongan A, seluar denim ‘boot cut’ atau seluar panjang berpotongan lurus.

    5) Jika ingin mengenakan gaun, pilih gaun yang berpotongan ‘empire waistline’. Potongan sebegini bukan sahaja boleh menyembunyikan bentuk payudara yang besar tetapi ia juga boleh membuatkan anda kelihatan lebih langsing.

    6) Sekiranya ingin mengenakan aksesori, pilih rantai yang panjangnya di atas garis dada atau payudara. Hindari rantai yang terlalu panjang kerana ia boleh membuatkan payudara kelihatan lebih besar.

    7) Hindari pakaian yang mempunyai motif atau detail yang sarat di bahagian tengah dada.

    8) Sekali pun mengenakan tali pinggang merupakan trend terkini, mereka yang mempunyai payudara besar harus mengelakkan ikat pinggang yang melingkar di sekitar pinggang atau tepat di bawah payudara. Ini benar-benar kesalahan besar.

    9) Pastikan anda tidak memasukkan baju ke dalam seluar atau skirt yang dipakai.

    Tuesday, May 11, 2010

    Tanda-Tanda Kematian

    Tanda-tanda mati :
    > > 100 hari : Seluruh badan rasa bergegar.
    > > 60 hari : Pusat rasa bergerak-gerak.
    > > 40 hari : Daun dengan nama orang yang akan mati di arash akan jatuh
    > dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu akan
    > mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati
    itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering
    kelihatan seperti sedang rungsing.
    > >
    > > 7 hari : Mengidam makanan.
    > > 5 hari :Anak lidah bergerak-gerak.
    > > 3 hari :Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.
    > > 2 hari : Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.
    > > 1 hari : Terasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu subuh and
    > > asar.
    > >
    > > Saat akhir : Terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi
    > (di bahagian belakang badan)
    > >
    > > Seelok-eloknya bila sudah merasa tanda yang akhir sekali, mengucap
    > dalam keadaan qiam and jangan lagi bercakap-cakap.Untuk pengetahuan semua,
    pada hari ke-44 air mani lelaki dan telur wanita bercantum, Allah s.w.t. telah
    > mencampurkan sekali tanah yang akan menjadi kubur kita nanti.
    > >
    > > Allahualam

    11 things in life..

    1. It hurts to love someone and not be loved in return, But what is
    more painful is to love someone and never find the courage to let
    that person know how you feel.

    2. A sad thing in life is when you meet someone who means a lot to
    you, to find out in the end that it was never meant to be and you
    just have to let go.

    3. The best kind of friend is the kind you can sit on a porch swing
    with, never say a word, and then walk away feeling like it was the
    best conversation you've ever had.

    4. It's true that we don't know what we've got until we lose it, but
    it's also true that we don't know what we've been missing until it
    arrives.

    5. It takes only a minute to get a crush on someone,an hour to like
    someone, and a day to love someone but it takes a lifetime to forget
    someone.

    6. Don't go for looks; they can deceive. Don't go for wealth; even
    that fades away. Go for someone who makes you smile because it takes
    only a smile to make a dark day seem bright.

    7. Dream what you want to dream; go where you want to go; be what you
    want to be, because you have only one life and one chance to do all
    the things you want to do.

    8. Always put yourself in the other's shoes. If you feel that it
    hurts you, it probably hurts the person too.

    9. A careless word may kindle strife; a cruel word may wreck a life;
    a timely word may level stress; a loving word may heal and bless.

    10. The happiest of people don't necessarily have the best of
    everything they just make the most of everything that comes along
    their way.

    11. Love begins with a smile, grows with a kiss, ends with a tear.
    When you were born, you were crying and everyone around you was
    smiling.
    Live your life so that when you die, you're the one smiling and
    everyone around you is crying.

    20 Petua Orang orang tua untuk jadi Chantek berseri

    cubalah try mana tau akan dimakbul...okey

    1. Menyuburkan Rambut
    Kupas beberapa biji buah keras dan ambil isinya. Bakar hingga hangus
    dan tumbuk halus. Sapu ke kepala sebelum masuk tidur. Lakukan
    selama sebulan dan insyaallah rambut tumbuh lebat serta hitam.

    2. Melambatkan Uban
    Bakar seketul hati ayam hingga hangus. Campur dua sudu teh yis
    dengan dua sudu teh kicap pekat. Peram 15 minit atau hingga yis
    serap di hati ayam.Selepas itu terus dimakan. Buat selama empat hari
    berturut-turut dan rambut hitam berkilat.

    3. Rambut Lembut Halus Ramas daun bunga raya dengan air dan
    gosok pada rambut.


    4. Menghilang Kelumumur (1)
    Rendam sebatang akar sintuk hingga berbuih. Gunakan airnya untuk
    membasuh rambut.

    5. Mencantikkan Rambut
    Tumbuk daun inai hingga lumat. Campur sebiji kuning telur, sebiji
    limau nipis dan sedikit air tetapi jangan terlalu cair. Lumur rata
    pada rambut dan biar semalaman. Keesokkannya cuci bersih. Rambut
    nampak berkilat,akarnya kuat, subur dan berwarna kemerahan dipanah
    cahaya matahari.

    6. Rambut Menjadi Hitam p
    arut kelapa muda dan embun semalaman. Sapu pada rambut dan bungkus
    dengan tuala. Biarkan selama enam jam baru dicuci dengan air
    bersih. Lakukan seminggu sekali.

    7. Menghilang Kelumumur (2)
    Ramas beberapa biji buah mengkudu masak. Tapis airnya dan sapu pada
    kulit kepala. Biar setengah jam baru dicuci bersih dengan air
    biasa. Selain menghilangkan kelumumur, ia juga boleh melebatkan
    rambut.

    8. Muka Berseri
    Rebus pucuk lengundi. Pucuknya dibuat ulam dan airnya diminum
    seperti sup.

    9. Menghilangkan Jerawat
    Tumbuk beberapa helai pucuk jambu batu hingga lumat. Tepek pada muka
    dan biar kering. Selepas itu dicuci bersih.

    10. Wajah Pucat Berseri Semula
    Tumbuk ibu kunyit sebesar ibu jari dan perah airnya. Campur seketul
    garam kasar, kacau dan terus diminum. Air kunyit tidak boleh diminum
    selalu kerana cepat putus haid.

    11. Merawat Muka Berminyak
    Ramas beberapa helai daun peria dan sapu pada muka setiap malam
    sebelum tidur. Buat selama sebulan.

    12. Menghilangkan Parut Hitam
    Parut ubi kentang atau tumbuk lumat. Tempek pada parut hitam.
    Lakukan selama sebulan.

    13. Wajah Licin Berseri
    Basuh beras dan tos airnya. Goreng tanpa minyak hingga hangus.
    Tumbuk halus seperti serbuk. Simpan di dalam botol. Bila hendak
    digunakan, ambil sedikit dan campur dengan air limau nipis. Gosok
    pada muka dan biar kering. Setelah itu cuci bersih.

    14. Merawat Jerawat
    Rendam teh dan embun semalaman. Pagi esoknya cuci muka dengan air
    teh tersebut. Wajah berasa segar dan bersih.

    15. Menghilangkan Parut Di Muka
    Asah kulit kayu manis di permukaan kasar seperti batu giling atau
    batu tumbuk. Sambil itu celup di dalam air. Ambil serbuknya dan
    sapu pada parut. Lakukan sekerap mungkin.

    16. Bibir Merah
    Tumbuk seketul halia hingga hancur. Perah airnya, campur kuning
    telur ayam kampung dan makan setiap pagi dan malam. Bibir pucat
    menjadi merah seperti delima merkah.

    17. Melicinkan Wajah
    Basuh daun pegaga hingga bersih. Tumbuk lumat. Campur dengan bedak
    sejuk,gentel dan jemur hingga kering. Jadikan bedak sejuk dan sapu
    pada muka.

    18. Kulit Halus
    Goreng beras pulut hingga keperangan. Tumbuk halus dan ayak. Gosok
    pada badan setiap kali mandi dan bilas dengan air bersih.

    19. Bulu Betis Lebat
    Tumbuk beberapa helai daun cili padi dan campur dengan kapur sirih.
    Sental pada betis setiap kali mandi. Betis menjadi licin tanpa bulu.

    20. Menghilang Bulu Ketiak
    Tumbuk lumat 15 biji jintan putih bersama lima butir kapur barus.
    Campur sedikit minyak tanah. Sapu pada ketiak. Bulu ketiak akan
    hilang setelah beberapa kali sapu saja.

    'SELAMAT MENCUBA!'

    Friday, May 7, 2010

    Tafsir Mimpi-mimpi

    Mimpi melihat Nabi,Akan mendapat kemuliaan dunia akhirat.
    Mimpi melihat neraka,akan dapat bahaya.
    Mimpi melihat lauhil- mahfuz, akan menjadi orang yang hafal semua ayat Al-Qur'an.
    Mimpi melihat sahabat Nabi,Akan menjadi ulama.
    Mimpi kejatuhan matahari atau bulan, Akan menjadi orang pangkat.
    Mimpi matahari menjadi dua,Akan terjadi peperangan.
    Mimpi bintang turun ke rumah,Akan mendapat kekayaan atau akan mendapat anak yang soleh.
    Mimpi mandi, Akan terhindar dari bahaya
    .Mimpi minum air sungai atau laut, Akan menuntut ilmu atau akan menjadi orang pandai.
    Mimpi tidur di dalam kelambu, Akan dimulyakan orang banyak.
    Mimpi berenang di laut, Cita-cita akan menjadi hampa.
    Mimpi bicara pada orang mati, Pekerjaannya akan sia-sia
    .Mimpi naik ke udara, Akan mendapat kekayaan
    .Mimpi mandi hujan, Akan mendapat uang banyak
    Mimpi melihat kuburan, Akan timbul huru-hara dalam negeri.
    Mimpi beristeri lagi, Akan sibuk dengan pekerjaan.
    Mimpi diberi anak, Akan mendapat harta.
    Mimpi main layang- layang, Akan capek hati.
    Mimpi naik kendaraan, Akan capek pikiran.
    Mimpi gigi copot,Akan ada kematian keluarga.
    Mimpi tangan dipotong-potong, Akan mendapat bahaya.
    Mimpi pergi belajar, Akan mendapat keuntungan.
    Mimpi bersetubuh dengan ibu atau saudara, Akan mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat.
    Mimpi menangis, Akan lepas bahaya.
    Mimpi mati, Akan lanjut usia.
    Mimpi sembahyang, Akan tercapai cita-cita.
    Mimpi membaca Al- Qur'an, Akan bebas dari kesukaran.
    Mimpi melihat rupa sendiri, Ada orang yang ingin bertemu.
    Mimpi bertelanjang, Akan mendapat malu.
    Mimpi masuk ke kebun raya, Akan dapat istri kaya.
    Mimpi masuk ke dalam pasar, Akan mendapat keuntungan.
    Mimpi jalan di tempat sempit, Akan mendapat kesusahan.
    Mimpi makan api, Akan mendapat istri miskin tapi sholih.
    Mimpi memakai cincin emas, Akan mendapat ilmu.
    Mimpi memakai sorban, Akan menjadi haji.
    Mimpi memetik buah delima, Akan mendapat rizki.
    Mimpi memetik jeruk, Akan sedih hati.
    Mimpi memetik anggur, Akan bahagia.
    Mimpi memetik padi, Akan mendapat kesukaran.
    Mimpi mendapat burung merak, Akan mendapat istri.
    Mimpi masak nasi, Akan mendapat kesukaran.
    Mimpi melihat orang terbang, Akan luas pikiran.
    Mimpi melihat perut sendiri, Akan senang.
    Mimpi melihat badan menjadi kurus, Akan mendapat penghormatan.
    Mimpi diri menjadi pendek, Segala pekerjaan tidak berhasil.
    Mimpi bersumpah, Pertanda akan melakukan pekerjaan yang tidak baik.
    Mimpi menangis atau meratap, Akan mendapat kebahagiaan.
    Mimpi mati kemudian hidup kembali, Pertanda segala apa yang di usahakan akan berhasil.
    Mimpi menggunting rambut sendiri, Akan bercerai dengan istri.
    Mimpi ditangkap srigala atau harimau, Akan ditipu orang.
    Mimpi minum susu, Anda akan sentosa.
    Mimpi minum susu babi, Anda akan melakukan perbuatan yang menyusahkan hati.
    Mimpi membunuh babi atau tikus, Pertanda akan melakukan ibadah haji.
    Mimpi bermain-main dengan tikus, Anda akan bermusuhan.
    Mimpi melihat kucing banyak di rumah anda, Anda akan mendapat kebajikan.
    Mimpi kucing masuk ke rumah anda, Pertanda akan ada tamu.
    Mimpi naik kuda atau naik unta, Akan mendapat kebajikan dan keinginan anda akan terkabul.
    Mimpi melihat gajah- gajah berkelahi sesama gajah, Para pembesar akan saling berselisih atau akan saling merebut kekuasaan.
    Mimpi membunuh kucing, Pertanda anda akan melakukan perbuatan yang tercela.
    Mimpi melihat babi atau anak babi, Anda akan melakukan perbuatan yang buruk.
    Mimpi mimpi naik ke sebuah istana, Pertanda anda akan mendapat kepercayaan dari masyarakat dan omongan anda akan dituruti orang.
    Mimpi rumah anda roboh, Pertanda anda akan mendapat musibah, entah usaha anda ambruk, atau niaga anda jatuh bangkrut, dicuri atau kebakaran.
    Mimpi main layang- layang, Anda akan mengejar cita-cita, tapi jika layang-layang putus, pertanda cita-cita anda putus di tengah jalan.
    Mimpi membuat rumah atau dindingnya, Anda akan menjadi kaya dan cita-cita akan berhasil.
    Mimpi naik ke atas gunung dan anda diam di sana, Pertanda anda akan dapat kemuliaan dan kekayaan, atau anda akan memangku suatu jabatan.
    Mimpi dihisab di hari kiamat, Akan mendapat kebahagian selamat dunia dan akhirat.
    Mimpi makan asam atau makan buah yang asam, Akan mendapat kesusahan, atau akan jatuh sakit.
    Mimpi melihat surga atau bidadari, Akan mendapat karunia Allah dunia dan akhirat, dan segala keinginan akan terkabul.
    Mimpi mati, Pertanda akan panjang umur.
    Mimpi diajak ziarah ke pemakaman, Akan mendapat kekayaan.
    Mimpi nasihat pada orang mati, Pertanda bahwa perbuatan akan menjadi sia-sia
    .Mimpi menjadi raja, Akan berbuat perbuatan yang kejam.
    Mimpi dibunuh orang, Akan panjang umur.
    Mimpi tidak mempunyai mata, Pertanda bahwa ajalnya sudah dekat.
    Mimpi melihat kepala orang atau mata, Akan mendapat emas
    Mimpi makan pisang, Akan mendapat rizki.
    Mimpi jenggot tumbuh lebat, Akan berbahagia.
    Mimpi jalan beriring dengan guru/ulama, Pertanda diri terpelihara dari rahmat Allah.
    Mimpi dimarahi guru, Akan dimarahi pejabat atau raja.
    Mimpi dimarahi presiden atau raja, Akan mendapat harta.
    Mimpi bertengkar dengan orang besar tapi menang, Pertanda akan bekerja keras.
    Mimpi digantung orang, Akan terlepas dari hutang.
    Mimpi dirantai orang, Akan melakukan perbuatan ma'siat
    Mimpi diperhamba orang (budak), Akan mendapat harta.
    Mimpi makan daging kambin, Akan mendapat rizki yang halal.
    Mimpi naik gajah, Akan mendapat pangkat.
    Mimpi membunuh gajah, Pertanda orang-orang besar akan tunduk dan turut apa perintahnya serta akan mendapat kekayaan.
    Mimpi melihat urat pada pipi kambing atau pada bibirnya, Akan banyak hujan pada tahun itu.
    Mimpi melihat urat kambing bercampur merah, Akan terjadi kerusuhan di dalam negeri.
    Mimpi naik kerbau atau sapi, Akan menjadi kaya.
    Mimpi melihat pohon roboh di atas bukit, Pertanda anda akan turun pangkat,atau jatuh dari kedudukan anda.
    Mimpi naik keatas gunung atau ke tempat yang tinggi, Anda akan sentosa dan terlepas dari duka cita.
    Mimpi naik sepeda, Anda akan cape hati.
    Mimpi menulis surat, Akan mendapat jalan yang hebat dunia dan akhirat.
    Mimpi menerima surat, Akan berumur panjang.
    Mimpi menanam,lalu tumbuh, Akan mendapat untung besar.
    Mimpi melihat pohon gandum,atau padi maupun kaca , Pertanda petani dalam negeri hasil panennya sangat memuaskan, subur makmur.
    Mimpi berladang, Pertanda rizkinya tidak akan berkurang.
    Mimpi menanam kapas, Anda akan mendapat kebaikan,akan sejahtera selamat dunia akhirat.
    Mimpi mengikat, Anda akan mendapat kebajikan.
    Mimpi menanam buah- buahan yang manis, Pertanda perbuatannya akan dituruti orang banyak.
    Mimpi memakai pakaian hitam, Pertanda buruk bagi anda.
    Mimpi memakai pakaian merah, Pertanda kurang baik.
    Mimpi makan kain, Akan mendapat untung besar.
    Mimpi memakai pakaian hijau, Pertanda keinginan anda akan terkabul.
    Mimpi memakai pakaian putih, Pertanda akan mendapat nasib baik.
    Mimpi banyak emas di rumah anda, Anda akan terlepas dari hutang atau anda akan mendapat anak.
    Mimpi anda bergelang kaki, Anda akan mendapat kebajikan.
    Mimpi melihat banyak tali di dalam rumah, Pertanda apa yang diniatkan dalam hati anda akan tercapai.
    Mimpi memegang pelana kuda, Akan mendapat harta.
    Mimpi kain anda koyak, Pertanda ada keluarga yang akan wafat.
    Mimpi mendapat permata mutu manikan atau barang yang seperti itu, Anda akan menjadi ketua,pemimpin masyarakat,atau anda akan mendapat harta yang tidak terduga- duga.
    Mimpi memakai ikat pinggang, Anda akan panjang umur.
    Mimpi memakai emas bertatak permata intan atau manikam, Akan mendapat kekayaan,atau akan mendapat anak laki-laki.
    Mimpi naik kuda atau memakai payung,serta naik ke tempat yang tinggi, Akan menjadi pembesar negeri, atau pemimpin rakyat.
    Mimpi memakai mahkota, Anda akan memjadi raja jika amda keturunan raja, atau akan menjadi pembesar negeri, atau akan menjadi mentri.

    Wednesday, April 28, 2010

    GAMBARAN ALAM MAHSYAR

    1. Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti
    tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali
    Izrail & beberapa malaikat yg lain.. Selepas itu, Izrail pun mencabut
    nyawa malaikat yg tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.



    2. Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman
    mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang
    menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan
    Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa". Ini menunjukkan kebesaran &
    keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak
    mati.



    3. Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya
    meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula
    di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang
    rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.



    4. Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz
    Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia
    umpama anak pokok yg kembang membesar dari biji benih.



    5. Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan
    hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat
    takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi
    kelak.



    6. Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh
    yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar.
    Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal),
    berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi
    yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan
    lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.



    7. Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan
    cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya.
    Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.



    8. Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu
    turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah Ta'ala. Seluruh
    makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang
    menakutkan.



    9. Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda.
    Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas
    kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti
    keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-
    bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan
    dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul
    atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan
    mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.



    10. Terdapat satu kolam kepunyaan Nabi Muhammad s.a.w. bernama
    Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang
    mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang
    menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam
    ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air
    kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan
    rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir
    dari syurga.



    11. Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7
    golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:



    1. Pemimpin yang adil.

    2. Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

    3. Lelaki yang terikat hatinya dgn masjid.

    4. Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

    5. Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan
    berkata "Aku takut pada Allah".

    6. Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang
    ramai).

    7. Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air
    matanya kerana takutkan Allah.



    12. Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua
    manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian
    mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka
    mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia
    ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi
    Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah
    Ta'ala. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s.,
    Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan
    sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah
    saw. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun
    perjalanan.



    13. Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad s.a.w. ke hadrat Allah
    Ta'ala. Lalu diperkenankan doa baginda.



    14. Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga
    menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun.
    Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang
    malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20ribu tahun)
    sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba
    dibumi.



    15. 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah
    (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul
    oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia
    seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan
    malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya
    yang sangat kuat.



    16. Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy
    yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih
    kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah
    ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.



    17. Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu
    dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan
    masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa
    silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab.
    Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib
    & 'Atid / Kiraman Katibin.



    18. Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing-
    masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang
    zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.



    19. Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad s.a.w.,
    dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum
    yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.



    20. Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat
    akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil
    dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika
    orang bukan mukmin.



    21. Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca
    Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai
    lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang
    gelap untuk menimbang dosa.



    22. Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan para imam 4
    mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.



    23. Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam,
    maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap
    akan ditimbang.



    24. Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata-
    kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan.
    Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.



    25. Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang
    ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang
    dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya
    menyeberangi titian sirat.



    26. Syafaat Nabi Muhammad s.a..w. di akhirat :

    a. Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan
    mempercepatkan hisab.

    b. Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

    c. Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

    Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah Ta'ala.

    27. Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh
    Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini
    berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000
    orang yang lain.



    28. Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga
    melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian)
    yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti
    sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang.
    Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.



    29. Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000
    tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun.
    Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang
    binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya
    disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh
    ke dalamnya.



    30. Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap
    makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang
    sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam
    neraka.

    Tuesday, April 27, 2010

    Jenis-Jenis Kegemukan

    Kegemukan adalah dimana berat badan kita melebihi 20 peratus ideal.Ini berlaku disebabkan kalori yg masuk kedalam badan kita melebihi kalori yang diperlukan.Maka akan penyebabkan berlaku pengumpulan lemak dibahagian bahagian tertentu badan.

    Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :

    Gemuk Air

    •Badan mengelambir dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.
    •Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.

    Gemuk Angin

    • Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.
    • Mudah mendapat sakit kepala.


    GEMUK AIR dan GEMUK ANGIN

    Picit bahagian lengan tangan,korang akan merasai lengan tangan mengelambir dan lembik.

    Gemuk Daging

    • Badan berasa berat dan pejal.
    • Mudah penat apabila melakukan tugas harlan.
    • Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin mi kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.
    • Proses penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan

    GEMUK DAGING

    Picit bahagian lengan tangan,korang akan merasa pejal dan padat.

    Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

    Monday, April 26, 2010

    Gambar valcano di Iceland..antara 10 tanda-tanda akhir kiamat?

    Baru-baru nie,gempar diberita bahawa Gunung berapi di Iceland telah meletus dan mengakibatkan hampir seluruh Eropah diselubungi asap,kabus dan habuk..menyebabkan semua ruang udara ditutup dan Penerbangan semuanya delay...

    So dgn tetiba Sensasi teringatkan 10 tanda-tanda akhir Kiamat...OMG..scarynyer....

    1.Dukshan = Asap yang tebal

    2.Dabbah = Binatang yang Keluar dari perut bumi

    3.Kelahiran Dajjal -Dajjal dikatakan dilahirkan bermata satu,mempunyai kuasa yang cukup luar biasa.dan merupakan seorang pembohong besar

    4.Matahari terbit dari tempat tenggelamnya ..Pada saat itu Allah swt. tidak lagi menerima iman orang kafir dan tidak menerima taubat daripada orang yang berdosa.(wallahualam,setahu sensasi Allah maha menerima taubat hambanya..yg ini tak tahu lah mcm mana)

    5.Negeri negeri kecil bergabung menjadi negeri besar

    6.Turunnya Nabi Isa Al-Masih beliau akan mendukung pemerintahan Imam Mahdi yang berdaulat pada masa itu dan beliau akan mematahkan segala salib yang dibuat oleb orang-orang Kristian dan beliau juga yang akan membunuh Dajjal.

    7. Keluarnya bangsa Ya’juj dan Ma’juj yang akan membuat kerosakan dipermukaan bumi ini, iaitu apabila mereka berjaya menghancurkan dinding yang dibuat dari besi bercampur tembaga yang telah didirikan oleh Zul Qarnain bersama dengan pembantu-pembantunya pada zaman dahulu.

    8. Gempa bumi di Timur &Gempa bumi di Semenanjung Arab.
    9. Gempa bumi di Barat.


    10. Api besar yang akan keluar dari Yaman.

    kemudian berlakulah Kiamat.

    Sabda Rasullullah : Maka Celakalah orang-orang yang masih hidup ketika berlakunya hari Kiamat.

    Org-org islam akan mati sebelum berlakunya kiamat iaitu selepas kemusnahan puak Yakjuj dan Makjuj,lepas Yakjuj dan Makjuj mati,Bumi menjadi segar dan penuh dgn rezeki.

    Then menurut AL-Quran:maka selepas rahmat diturunkan,maka angin akan melalui ketiak-ketiak menarik nyawa org2 yang beriman dan para Muslim .

    Kemudian Manusia yang Kafir dan ALpa hidup dalam kelalaian dan bercampur seperti keldai.ketika itulah berlakunya kiamat.

    seram tak?huhuhuhuhu...Semoga kita tidak hidup dizaman itu..